sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Vladivostok

Voihan Venäjä!

Vladivostok (ven. Владивосто́к) sijaitsee Venäjän Kaukoidässä Japanin meren (siis Tyynenmeren) rannalla lähellä Kiinan ja Pohjois-Korean rajaa. Vuonna 1860 tänne perustettiin sotilastukikohta ja pian sen jälkeen rakennettiin satama. 1932 Vladivostokista tuli Neuvostoliiton Tyynenmeren laivaston päätukikohta. Kaupunki oli suljettuna, eikä sinne päästetty ulkomaalaisia. Tämä päätös kumottiin vasta 1990-luvun alkupuolella. Yhä edelleen Vladivostok on Venäjän Tyynenmeren laivaston kotisatama ja asukkaita on noin 600 000. Jotkut kutsuvat Vladivostokia Venäjän San Franciscoksi (merta, siltoja ja korkeuseroja). 

Meille tämä kaupunki oli pettymys. Odotimme kaunista kaupunkia, mutta tämä oli jotain täysin muuta. Jos jonkun mielestä tämä kaupunki on kuin San Francisco, niin sinne alkuperäiseen versioon ei sitten tarvitse mennä tai se joka kutsuu, ei ole itse käynyt San Franciscossa. Mikäli joku aikoo vierailla kaupungissa helmikuussa, niin ehdottomasti päälle pitkät alushousut ja kärsivällinen mieli. Tuntui kuin olisimme päässeet aikamatkalle 1950-luvulle. Asumukset olivat aika kurjia ja suomalaisen mittapuun mukaan edes kesämökit Suomessa eivät ole samaa tasoa.

Helsinkiin oli matkaa rautateitse 10 367 km ja Moskovaan 9 288 km eli kauas on pitkä matka ja todella kauas kotoa oli tultu. Täällä oltiin ja alkupisteessä.

Kuvassa Vladivostokin lentokenttä 2020 helmikuussa

Lentokentältä pääsee paikallisjunalla kätevästi Vladivostokiin
Paikallisjuna oli erittäin moderni

Vladivostokin rautatieasema helmikuussa, täältä junareitti alkaa tai päättyy.

Suuri ja mahtava Neuvostoliitto -henki:
Monument of the Fighters for Soviet Power in the Far East 1917-1922

Lunta pyrytti ihan mukavasti, lähes vaakatasossa

Tukikohdaksemme otimme aseman läheisyydestä Hostel Lime Housen, suihkuun oli päästävä ennen junamatkaa. Hostellissa asioimme Google Translatorin simultaanitulkkausella. Kengät piti ottaa heti pois sisällä.

Lenin-setä näytti meille suunnan rautatieasemalle

Vladivostokin asemalta

Vladivostokin aseman odotusaula. Paikalle kannattaa saapua n. 30 min ennen junan lähtöä, eikä missään tapauksessa aiemmin. Junat toimivat minuutilleen aikataulussa.

Trans-Siperian juna

Vladivostokin asemalla oli vanhaa kalustoa esillä ja muistomerkkinä

Lähtöasemana Vladivostok ja travellerit eli Tsaarin kuriirit

Wikipedia:

Lonely Planet:

Ei kommentteja: