torstai 27. helmikuuta 2020

St. Petersburg / Pietari

Vihdoinkin Pietarissa!

Pietari (ven. Санкт-ПетербургSankt-Peterburg, kutsumanimeltään ven. ПитерPiter, vuosina 1914–1924 Petrograd ja 1924–1991 Leningrad) on noin seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupunki Venäjällä. Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki ja tärkein Venäjän Itämeren satamakaupunki. Pietari on myös maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki. Se sijaitsee Suomenlahden pohjukassa Nevan suistossa, osittain Karjalankannaksen kaakkoisosassa ja suiston saarissa. Pietari on eräs Venäjän koulutuksen keskuksia ja sitä kutsutaan usein Venäjän kulttuuripääkaupungiksi, eikä syyttä. Pietarin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintöluettelossa. Pietari on rakennettu suomalaisheimojen ikivanhan kauppapaikan Nevanlinnan paikalle. Tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 perustama Pietari oli Venäjän pääkaupunki vuosina 1712–1918.

Pietari on Venäjän federaatiosubjektina liittokaupunki ja sitä ympäröi erillinen federaatiosubjekti Leningradin alue. Vastaavanlainen hallintoratkaisu Venäjällä on myös Moskovassa ja sitä ympäröivällä Moskovan alueella. Muut Venäjän suurkaupungit kuin Pietari ja Moskova eivät ole liittovaltiosubjekteja.

Top 5 nähtävyydet:
1. Iisakin kirkko
2. Eremitaasi
3. Verikirkko
4. Pietari-Paavalin linnoitus
5. 
Nevski prospekt -pääkatu

Näkemistämme Venäjän kaupungeista pidimme eniten Pietarista. Se on historiallinen ja kaunis kaupunki, helposti saavutettavissa Suomesta ja täynnä kulttuuria ja kulinaristisia nautintoja.

Moskova on suuri hallinnollinen keskus, mutta Pietarissa on jotain eurooppalaista kauneutta. Eremitaašin taidekokoelmia ei voi ohittaa, mikäli vierailee Pietarissa. Eremitaašista tuleekin mieleen Pariisin Louvre ja Versaillesin linna lisättynä Vatikaanin Sikstuksen kappelilla. Sen taidekokoelmat pitää ehdottomasti kokea.

Eremitaašin taideaarteisiin kuuluu mm. Leonardo da Vincin, Rafaelin, Tizianin, Caravaggion, Murillon, Velásquezin, El Grecon ja Goyan töitä. Rubensin ja Rembrandtin töille on omistettu kokonaiset salit. 1800- ja 1900-lukujen taiteesta kokoelmiin kuuluu Renoirin, Monet’n, Van Goghin, Picasson ja Braquen maalauksia.

Vinkit:
Eremitaašin pääsyliput kannattaa ostaa Talvipalatsin sisäpihan automaateista, hinta on 800 RUB/hlö (n. 11 eur/hlö) ja niillä pääsee jonon ohi. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi opiskelijakortilla.

Pietarissa on helpointa liikkua Yango- tai Uber-takseilla, joten sovellus kannattaa asentaa matkapuhelimeen. Taksikyydit ovat hinnaltaan halpoja, n. 5 eurolla pääsee keskustassa mihin vain.

Hotellimme:
https://www.marriott.com/hotels/travel/ledbr-renaissance-st-petersburg-baltic-hotel/

Iisakinkirkko (marmorista, rakentaminen kesti n. 40 vuotta)

Vaskiratsastaja, Pietari Suuri

Eremitaaši, täällä on noin 3 miljoonaa taide-esinettä lähes 400 näyttelyhuonessa
Jos yksi kohde pitäisi valita, niin tämä on SE!

Eremitaašista

Ihan viihtyisä huone, huoneita on n. 400

Ritareitakin löytyy

Kauniita huoneita riittää

Leonardo da Vinci: Madonna kukan kanssa, 1478

Tsaarin tuoli (emme uskaltaneet istua)

Kultainen huone

Arkkienkeli Mikael ja lohikäärme

Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin katedraali (Keisarien / Tsaarien hautapaikka)

Venäläiset rakastavat präniköitä

Tsaarin kuriirien ja Trans-Siperian junailijoiden kunniamerkit

Sosialistisen työn sankarimitalit

Parhaat blinit ikinä, ravintola Gogol (sisustettu 1800-luvulle, nahkasohvat ja muutenkin miellyttävä kokemus)

Nevski prospekt -pääkatu

Wikipedia:

Ei kommentteja: