sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Jekaterinburg

Jekaterinburg / Yekaterinburg

Tähän kaupunkiin saavuimme junan kakkosluokassa (eli neljän hengen hytissä). Onneksemme Omskin kohdalla muut matkustajat jäivät pois ja saimme rauhassa kahdestaan nukkua ja matkustaa. Jälleen kerran matkalla oli loppumaton määrä aroa ja tundraa, mutta vain 22 tunnin matkustus Jekaterinburgiin.

Kaupunki on kaunis ja siellä on upeita rakennuksia. Hotelli Vysotskiyn yläkerrasta näkee koko kaupungin, siellä kannattaa vierailla ja yöpyä.

Novisibirsk-Jekaterinburg kartta

Väliasemana Barabinsk (bara bim bara bom)

Barabinskin asemalla oli mummeli myymässä savukalaa ja piirakoita

Helppoa matkustamista

2. luokka (yläpeti ja alapeti)

 Maisemaa jossain välissä Novosibirskia ja Jekaterinburgia

Tundraa

Jekaterinbugin asemalla

Jekaterinburg (ven. Екатеринбу́рг), aiemmin Sverdlovsk (Свердло́вск; 1924–1991), on historiallinen suurkaupunki Venäjän Sverdlovskin alueella. Se sijaitsee Uralvuorten keskiosassa, Aasian puoleisella vuoristotasangolla Toboliin laskevan Isetin varrella. Se on hieno kaupunki.

Kaupunki tunnetaan Tsaariperheen murhapaikkana eli Venäjän viimeinen keisari Nikolai II perheineen surmattiin Ipatjevin talossa Jekaterinburgissa 16. ja 17. heinäkuuta välisenä yönä vuonna 1918. Vuodet 1924–1991 kaupungin nimi oli Sverdlovsk bolševikkijohtaja Jakov Sverdlovin mukaan. Murhapaikan päälle on rakennettu kaunis ortodoksikirkko Romanovien perheen kunniaksi. Kirkon nimi on Veren päällä oleva kirkko. Siellä kannattaa vierailla ja koko Romanovien perhe on siellä hyvin kuvattuna ja esillä.

Vuonna 1933 Sverdlovissa aloitti toimintansa Uralmaš-konetehdas. Toisen maailmansodan taistelujen alta kaupunkiin siirrettiin Neuvostoliiton Euroopan alueelta useita teollisuuslaitoksia ja monet niistä jäivät sinne pysyvästi. Myös Eremitaašin taidemuseon kokoelmia säilytettiin sodan aikana Sverdlovskissa. Toisen maailmansodan jälkeen Sverdlovskista tuli ulkomaalaisilta suljettu kaupunki, koska siellä sijaitsi merkittävä osa maan puolustusteollisuudesta.

Toukokuussa 1960 amerikkalainen Gary Powersin ohjaama U-2-vakoilulentokone ammuttiin alas Sverdlovskin yllä. Lentäjä vangittiin ja tuomittiin vankeuteen vakoilusta. Muutama vuosi myöhemmin hänet vaihdettiin Yhdysvalloissa Neuvostoliiton eduksi vakoilusta tuomittuun Rudolf Abeliin. Huhtikuussa 1979 kaupungissa levisi pernaruttoepidemia, jonka uskotaan olleen lähtöisin läheisestä biologisia aseita tuottavasta laitoksesta. Tauti tappoi yli sata asukasta.


Jekaterinburgin asema, hienoin tähän mennessä (Vladivostokista päin)

Pyhän Katariinan kirkko

Monument to the Beatles

Travellerit

Katutaidetta

Veren päällä oleva kirkko (Romanovien murhapaikka)

Veren päällä oleva kirkko, sisäkuva 

Veren päällä oleva kirkko, sisäkuva 2

Veren päällä oleva kirkko, Taivaan portti

Veren päällä oleva kirkko, Romanovit

Veren päällä oleva kirkko, Romanovit

Taustalla hotelli Vysotskiy

Jekaterinburg, hotelli Vysotskiy

Jekaterinburg hotellin yläkerroksesta (takana Ural)

Jekaterinburg, hotelli Vysotskiy (viisi tähteä)

Jekaterinburg, hotelli Vysotskiy

Ravintola Bukowski Grill ja pihvi (vahva suositus)

Wikipedia:

Ei kommentteja: