perjantai 21. helmikuuta 2020

Irkutsk ja Baikal

Itä-Siperian ”pääkaupunki” on Irkutsk. Siellä on n. 600.000 asukasta ja se on perustettu 1652. Irkutsk on myös Trans-Siperian rautatien tärkeä solmukohta. Kaupungissa meno on rentoa ja kiireettömämpää kuin muissa Venäjän suurkaupungeissa. Kaupunki sijaitsee Baikalin länsipuolella lähellä Angaran ja sen sivujoen Irkutin yhtymäkohtaa. Baikalille, maailman syvimmälle järvelle, matkaa Irkutskista noin 65 km. Tämä on yleinen pysähdyspaikka Baikalilla vieraileville.

Helsinkiin matkaa rautateitse 6 261 km.

Baikaljärvi tai vain Baikal (ven. О́зеро Байка́лOzero Baikal) on Venäjällä, Itä-Siperian eteläosassa, lähellä Mongolian rajaa sijaitseva maailman syvin järvi. Hallinnollisesti järvi sijoittuu Burjatian tasavaltaan ja Irkutskin alueelle. Järven pinta on 456 metriä merenpinnan tason yläpuolella. Baikalin suurin syvyys on noin 1 642 metriä. Baikal on Aasian toiseksi suurin järvi (Kaspianmeri on suurin) ja se on tilavuudeltaan maailman suurin makean veden järvi, ja se sisältää yli viidenneksen maailman sulan makean veden yhteismäärästä. Jumankekka siis yli 20% maailman makeasta vedestä on tässä järvessä ja se on yli 1.6 km syvä (vertailun vuoksi: Suomen syvin kohta on Päijänteen Ristiselkä, n. 95m)!

Tietoa Baikalista
  • Baikalin ympäristössä vallitsee mannerilmasto, jonka takia alueen lämpötila vaihtelee merkittävästi vuodenajan mukaan. Talvet ovat pitkiä, kuivia ja kylmiä. Tammikuun päivän keskilämpötila on −25 astetta ja heinäkuun +18 astetta. Baikal vaikuttaa selvästi ympäristönsä ilmastoon, koska vesi lämpenee ja kylmenee hitaasti. Järven rannoilla lämpötila voi olla talvisin jopa viisi astetta korkeampi ja kesäisin viisi astetta matalampi kuin hieman kauempana sisämaassa.
  • Se on yksi maailman vanhimpia järviä, joka muotoutui vanhasta hautavajoamasta. Siksi se on muodoltaan pitkä ja kapea (636 kilometriä pitkä ja keskimäärin 48 kilometriä leveä)
  • Baikalilla on yhteensä noin 2 500 kasvi- ja eläinlajia.
  • Baikaliin laskee yli 330 jokea ja se sisältää viidesosan maailman sulasta makeasta vedestä.
  • Baikalin lähin lentokenttä on Irkutskissa. Lennot alkaen noin 630€. Monet pysähtyvät Baikal -järvellä osana Trans-Siperian junamatkaa. Irkutskista on noin puolentoista tunnin bussimatka Listvyankaan.
  • Listvyankasta kulkee vene Port Baykalille tai Bolshoie Kotyyn, mikä on monelle Baikaliin tutustumisen lähtöpiste. Onkin tärkeää kummalle puolella järveä haluaa keskittyä, sillä vielä ei ole mahdollista kiertää koko järveä. Myös kajakilla on mahdollista liikkua kesäisin ja koirareellä talvisin.
  • Baikalilla on myös mahdollista osallistua muutaman päivän laivaretkelle.
  • Helpointa on ottaa järjestetty matka Baikalille. Nämä lähtevät pääsääntöisesti Irkutskista ja sisältävät veneretkien ohella yöpymisen eri puolilla rantaviivaa. Järjestäjien osalta tarjontaa on hyvinkin paljon, joten kannattaa vertailla.
  • Sijainnistaan huolimatta Baikalin ilmasto on suhteellisen tasainen. Talvet eivät ole jäätävän kylmiä ja kesätkin ovat lämpimiä. Maaliskuu on suosittu matkailukuukausi, jolloin luonto kukoistaa. Kannattaa kuitenkin varautua nopeasti vaihtuviin keliolosuhteisiin.
  • Suurin osa asutuksesta on kylissä. Kävelyreiteillä on kuitenkin puumajoja, joissa voi yöpyä maksua vastaan.
Hyvä tietää:

PLUSSAT
+ Pala kauneinta Venäläistä luontoa ja ehdoton huippukohta reitillä, järvi näkyy hyvin Trans-Siperian junan ikkunasta
+ Ainutlaatuinen kasvisto ja eläimistö
+ Monipuolinen aktiivimatkailijan kohde (sanotaan, että Baikal on maailman paras retkiluistelukohde, koska tuuli pitää jään lumesta avoimena)

MIINUKSET
- Asumusten taso vaihtelee (no, se vaihtelee koko Venäjällä).
- Rajallinen infrastruktuuri. Esimerkiksi järven ympäri ei ole teitä

Siperian lakeus on suuri, siellä Igor lunta lapioi. Igorilla kävi huonotuuri - uusi tuuli uutta lunta toi.

Junan ikkunasta napattu kuva, takana Baikal


Baikal


Etelä-Baikal

Video/Best of winter Baikal Lake ice from above, aerial drone:
https://www.youtube.com/watch?v=r_izDyWAid4

Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Irkutsk

Ei kommentteja: