sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Trans Siberian eli Trans Siperia - junamatkojen junamatka

Junamatkailu nostaa suosiotaan, koska ilmastonmuutoksesta puhutaan jatkuvasti ja useassa paikassa, niin tiedotusvälineissä kuin ihmisten arkipuheissa. Ruotsissa monet jo häpeilevätkin ladata somekanaviin lentämiskuvia ja onkin enemmän kuin ”cool” painottaa ympäristötietoisuuttaan ja junamatkoja. No, jos haluaa viedä junamatkailun äärirajoille, niin matka Venäjän halki on tietenkin yksi maailman pisimmistä junamatkoista.

Raidematkalla Vladivostokista Moskovaan on pituutta n. 9300 kilometriä ja Trans-Siperian junarata onkin yksi maailman pisimmistä yhtämittaisista rautateistä. Päärata kulkee Venäjän laidalta toiselle ja matkalla voi nauttia vaikkapa samppanjaa, vodkaa ja venäläistä kaviaaria! 
Trans Siperian radan varrella on monta mielenkiintoista pysähdyspaikkaa. MUTTA tällä reissulla itse matka oli kuningas – Trans Siperia on kokemus määränpäästä riippumatta! Talvella Siperiassa elohopea voi tippua n. -30C asteeseen (tai jopa -70C, kylmin Siperian Oymyakonissa mitattu lukema on jäätävä -71.2 astetta vuodelta 1924), tämä toi tietenkin lisämausteen suunnitelmiin.
Trans-Siperia kulkee yhteensä 134 pysäkin/aseman kautta, joten useita mielenkiintoisia kaupunkeja ja nähtävyyksiä osuu reitin varrelle. Reitinvalinnan jälkeen kannattaakin käyttää aikaa matkan varrelle sattuvien paikkojen tutkimiseen, sillä harva ehtii vierailla jokaisessa kaupungissa. Junaliput on syytä ostaa vasta sen jälkeen, kun pysähdyspaikat on päätetty. Junaliput voi ostaa kätevästi Internetistä ja niitä ei tarvitse ostaa kerralla, vaan reitin edetessä.

Reittisuunnitelma ja pysähdyspaikat
Reitiksemme valikoitui:
Vladivostok - Ulan Ude (1 yöpyminen), juna varattiin ennakkoon, matka-aika n. 2-3 päivää
Ulan-Ude -Irkutsk (1 yöpyminen), juna varattiin ennakkoon, matka-aika n. 8-10h Irkutsk - Novosibirsk (1 yöpyminen), ei ennakkovarausta n. 2 päivää - Jekaterinburg (1 yöpyminen), ei ennakkovarausta, n. 2 päivää Jekaterinburg - Moskova (1 yöpyminen), ei ennakkovarausta, n. 1 päivä Moskova - St. Petersburg (1 yöpyminen), ei ennakkovarausta, n. 4-8h St. Petersburg - Helsinki, n. 4-5h

Otimme kaksi pysähdystä ennakkoon ja loput jätimme seikkailuhengessä avoimeksi. Aikaa aiomme käyttää maksimissaan kaksi viikkoa. Reitin voi toki matkustaa kerralla putkeen Vladivostokista Moskovaan n. kuudessa päivässä, mutta putkeen matkustaminen ei ollut tavoitteemme. Emme suosittele putkeen matkustusta kenellekkään. 

Venäläisillä on asiasta vitsi:

- I was travelling from Vladivostok to Moscow by train and had foreigner as a neighbor. In two days, he was off...
- Off the train? In Ulan Ude?
- Off his head!





Etäisyydet, matka-aika ja suuremmat kaupungit Moskovasta Vladivostokiin (lihavoituna meidän pysähdyspaikat käänteisessä järjestyksessä *):

0 km Moskova (Москва)
440 km Nižni Novgorod (Нижний Новгород)
960 km Kirov (Киров, tunnetaan myös nimellä Vjatka, Вятка)
1440 km Perm (Пермь)
1820 km Jekaterinburg (Екатеринбург)
2140 km Tjumen (Тюмень)
2710 km Omsk (Омск)
3340 km Novosibirsk (Новосибирск)
4100 km Krasnojarsk (Красноярск)
5190 km Irkutsk (Иркутск)
5310 km Sljudjanka (Слюдянка)
5640 km Ulan Ude (Улан-Удэ)

Trans-Siperia:

Tästä se alkaa tai tähän se päättyy: 9288 km Moskovaan. Trans-Siperian radan viimeinen kilometripylväs on Vladivostokin rautatieasemalla. Ulan Uden ja Vladivostokin välillä on 65 asemaa, alla niistä suurimmat. Matka-aika Ulan Uden ja Vladivostokin välillä on 2 vuorokautta ja 22 tuntia (n. 70 tuntia junassa putkeen).

6199 km Tšita (Чита)
7306 km Skovorodino (Сковородино)
7815 km Svobodny (Свободный)
8198 km Obluchye (Облучье)
8351 km Birobidžan (Биробиджан)
8521 km Habarovsk (Хабаровск)
9288 km (158 t)Vladivostok (Владивосток)

* Venäjällä etäisyydet mitataan Moskovasta

Ei kommentteja: