sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Täältä tullaan Venäjän arot!

Vuonna 1982 valmistui legendaarinen seikkailu- ja fantasiaelokuva Conan Barbaari. Elokuvan tarina perustuu Robert E. Howardin luomiin hahmoihin ja fantasiatarinoihin, joiden pohjalta John Milius kirjoitti silloin vielä melko tuntemattoman Oliver Stonen kanssa elokuvaversion muinaisesta barbaarista. Conan Barbaari onkin yksi hauskimmista ja korneimmista näkemistäni elokuvista ikinä. Sen pääosaan saatiin senhetkinen kehonrakennuksen Mr. Olympia Arnold ”Iso-Arska” Schwarzenegger. Leffa sinkosi Iso-Arskan kerralla uusiin sfääreihin ja nykyään hänet tunnetaankin kaikkialla maailmassa Terminator-näyttelijänä, kehonrakentajana ja poliitikkona.

Conan elokuvassa on yksi lähtemättömästi mieleen jäänyt kohtaus. Siinä mongolien sotapäällikkö kysyy: ”Ou jee. Taas voitettiin! Hyvä niin, mutta mikä on parasta elämässä?”
(Mongol General: Dai ye! We have won again! That is good! But what is best in life)?
Toinen mongolisoturi vastaa jotenkin näin: “edessä avoin aro, alla nopea hevonen, kotka/haukka kädellä ja tuuli hiuksissa”
(Mongol: The open steppe, fleet horse, falcons at your wrist, and the wind in your hair).
Se oli mongolikenraalin mielestä väärin ja Conan öyhötti siihen jotain omia juttujaan vihollisten murskaamisesta ja naisten itkettämisestä - lopuksi kaikki hurrasivat.

Linkki legendaariseen kohtaukseen:

Uskoimme mongolisoturin olleen oikeassa ja se olikin syynä vuoden 2020 Trans-Siperian matkallemme. Trans-Siberian kuuluu yleiseen veivilistaan (engl. Bucket list) eli asioihin, jotka tulee tehdä ennen kuolemaa. Mongoliaan emme päätyneet, mutta matkasimme sen läheltä ja näimme mongoleja sekä burjaatteja. Toinen syy reissullemme oli isä-poika matka yhdessä ja kolmas syy oli paeta ikääntymistä sekä juosta kuolemaa karkuun, lopulta se saa kuitenkin kiinni meidät kaikki.

Mongolialaisia kotkametsästäjiä ratsailla. ”The open steppe, fleet horse, falcons at your wrist, and the wind in your hair.” Tässähän se on, elämän paras asia kiteytettynä ja mikä voikaan olla hienompaa?


Ei kommentteja: